top of page

Blog

Het drumstel

Hordes figuranten, een krappe locatie met veel verplaatsingen, goedkoop vliegen: Ik moest een alternatief voor een geluidskar verzinnen om te zorgen dat ik snel mijn spullen weg kon zetten om acteurs te zenderen, zonder dat het in de weg ligt. Als je alleen werkt, is dit vaak een uitdaging.

 

Dit statief (beter bekend onder de vakterm 'drumstel')

geeft me de mogelijkheid om dichtbij de actie te blijven voor statische takes, snel klaar te staan voor takes met beweging en het geheel neemt minder ruimte in dan een persoon en kan makkelijk worden verplaatst. Het kan zelfs mee in het vliegtuig!

Ontwerp van 'Suspicious Minds'

Fictie

Regie: Ivo van Aart | VPRO
TV-serie | 5x25 min
21 draaidagen | 5x4 post-dagen

Dit is de openingsscène van aflevering 4.

Suspicious Minds is een mozaïek-dramaserie die in vijf afleveringen, in flarden en fragmenten een avond op een groot huisfeest vertelt. De serie werd in één maand en op één locatie opgenomen. Maak kennis met een aantal creatieve oplossingen:

 

Muziek, sfeer, feestgedruis altijd in de ruimte

Het belangrijkste thema van de serie is het feest dat continu op de achtergrond speelt. De geloofwaardigheid van de serie wordt voor een groot deel door het achtergrondgeluid bepaalt. Omdat er zoveel wordt verteld middels de achtergrond, hebben we gekozen voor de mogelijkheden van convolutie, gecombineerd met stereo wild takes.

 

Simpel gezegd: door een geluidssignaal op te nemen kun je de akoestiek van een ruimte vangen, om deze later los te laten op ander materiaal, zoals pratende mensen of muziek in de achtergrond. Dit kan dus ook voor stemmen die door een deur heen of vanuit een andere ruimte moeten klinken. Heel gaaf, maar deze techniek wordt spaarzaam toegepast vanwege de drukke aard van filmsets.

Zo zijn alle vertrekken waar de serie zich afspeelt in een halve dag gesamplet, en heb ik daar nu eenvoudig toegang toe via een user interface, waardoor met een druk op de knop de klankeigenschappen van de opname kunnen worden toegepast op toegevoegd materiaal zoals muziek en foley. Dit heeft het proces van mixage enorm versneld!

 

bottom of page